Azdavay tanıtımı,fotoğrafları,videoları,firmaları,ilanları

Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay’ın turistik mekanlarından Çatak Kanyonu,Aşıklar Köprüsü,Medil Mağarası,ilgarini Mağarası,Horma Kanyonu,Valla Kanyonu,Ilıca Şelalesi gibi gezilip görülebilecek ve mesire yapılabilecek mekanlar hakkındaki bilgileri yazımız devamında okuyabilirsiniz.

Azdavay’da Gezilecek Yerler

Çatak Kanyonu,Aşıklar Köprüsü,Medil Mağarası,ilgarini Mağarası,Horma Kanyonu,Valla Kanyonu,Ilıca Şelalesi gibi gezilip görülebilecek ve mesire yapılabilecek mekanlar hakkındaki bilgileri yazımız devamında okuyabilirsiniz.

Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu

Kastamonu ili Azdavay ilçesi Karakuşlu Köyü sınırları içindedir. İlçe merkezine 7 km. uzaklıktadır. Bu yolun altı kilometresi araç yolu bir kilometresi orman içindeki yürüyüş parkurundan oluşur.

Azdavay’ın en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonu, Küresel Çevre Fonu desteğiyle Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile Avrupa’da seçkin korunan alanları simgeleyen PAN Parks sertifikası olan Küre dağları milli parkı içerisindedir.

Kanyon, Çatak köprüsünün 1-2 Km aşağısında başlayıp Tüsköy ‘e kadar kesintisiz devam etmektedir, burada bir açıklık mevcuttur. Tüsköy ‘den kanyon tekrardan başlayıp İnönüne kadar kesintisiz devam etmektedir.Kanyon içinde geçilebilir 7 km. alanı ve yüzerek veya bot ile geçilebilmektedir.İçerisinde tabiattan harika görüntüler saklamaktadır. Geçilmesi çok zor olmamakla birlikte teçhizatsız denenmemelidir.

Dünyanın 4. büyük kanyonu olması özelliğine sahip Çatak Kanyonu cazibesi, vahşiliği, 900 Metre yüksekte bulunan gözetleme noktasından kilometrelerce kanyon uzantısını seyredilebilmesi ve gizemli görünüşüyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Daha fazla bilgi 

Aşıklar Köprüsü

Aşıklar Köprüsü

Aşıklar Köprüsü

Azdavay ilçesi Merkez mahallesi ile Karşıyaka Mahallesi arasında Devrekani çayı üzerinde kurulu olan köprü uzun yıllar evvel ahşap olarak yapılmış olup daha sonra ahşap köprü yıkılarak asma köprü şeklinde yeniden inşa edilmiştir.

İsmi konusunda ise;aşıkların burada buluştuğu için bu isim verildiği,gençlerin evlenmelerine izin verilmeyince köprüden atlamak istedikleri sırada ailelerinin gelerek evlenmelerine izin verdikleri gibi rivayetler vardır.

Azdavay Belediyesi tarafından köprünün yan tarafına yapılan mesire alanı yaz mevsiminde vatandaşların uğrak yeri olmuştur. Daha fazla bilgi

Suğla Yaylası

Suğla Yaylası

Suğla Yaylası

Suğla Yaylası Kastamonu’nun Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerini birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde Sarnıç Köyü sınırları içerisindedir. İki ilçeye de 12 kilometre uzaklıktadır.

Denizden yüksekliği 1130 metredir. Etrafı Çam ve Köknar ağaçları ile çevrilidir.

Suğla yaylası piknikçilerin uğrak noktalarındandır.

Uzun yıllar Azdavay Bal ve Ihlamur Festivali ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Suğla yaylası, 2014 yılında enduro ve motokros pisti yapılmasının ardından “Azdavay Suğla Yaylası Motor ve Doğa Sporları Merkezi” adı altında ulusal ve uluslar arası yarışmalarda motosiklet tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Daha fazla bilgi

Medil Mağarası

Medil Mağarası

Medil Mağarası

Azdavay Karakuşlu Köyü sınırları içinde olan medil mağarası Azdavay İlçe merkezine 8 km olup, 7 km.si araçla, 1 km.si orman içi patika yoldan yaya yürüyüşü ile ulaşılmaktadır.

Pamukkale’nin gün görmemiş yüzü olarak adlandırabileceğimiz Medil mağarası, M.Ö. dönemlerde bir sığınak veya ibadethane olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Mağaranın doğusunda bina harabeleri görülmektedir. Bu bina moloz taşlardan yapılmıştır.

 

Daha fazla bilgi

Anıt Ağaç

Anıt Ağaç

Anıt Ağaç

Azdavay ilçesi Hoca Köyünde tam 740 yıllık (Ankara Orman Bakanlığının gönderdiği heyet, ağaç dallarından numune alarak yaşını ölçmüştür.) çam ağacı vardır.

Bu çam ağacı Kastamonu Valiliği tarafından koruma altına alınmış ve ışıklandırma sistemi yapılmıştır. Yerli ve yabancı bir çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. 740 yıllık çam ağacının gölgesinde piknik yapmak mümkündür, bunun için piknik masaları mevcuttur ve suya çok yakındır.

Aynı zamanda bu çam ağacının bulunduğu yer çok geniş bir manzaraya sahiptir. 5 mahalle ve köy görünmektedir. Hoca köyü Azdavay’a 2 kilometre Ağlı ilçesine 7 kilometre uzaklıkta olup ulaşımı çok kolaydır. Daha fazla bilgi

Saray Şelalesi

Saray Şelalesi

Saray Şelalesi

Azdavay merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Saray şelalesi görenleri adeta büyülüyor.

Saray Şelalesi Saray Köyünün batısındadır,ulaşımı bakımından taşıtlarla kolaylıkla gidilebilecek bir yerdir.

Çevre düzenlemesi yapılmış olan bu yerde rahatlıkla gezilebilinir.Piknik yapmak için masalarda vardır.Ayrı olarak da Beş değirmenler diye bilinen eski değirmenlerine içinde barındırmaktadır. Daha fazla bilgi

 

Akçasu

Akçasu

Akçasu

Akçasu Azdavay Akçay Zümrüt Gurup yolu yolu üzerinde ilçeye 10 km. uzaklıktadır.

Vali Tevfik Sırrıgür Çeşmesi olan bu yerde buz gibi bir su sizi beklemektedir.

Belediye tarafından yapılan piknik masaları ve ormanlık bir alanın içinde olması nedeniyle yaz aylarında halkın dinlenmek ve piknik yapmak için akın ettiği mesire yeridir. Daha fazla bilgi 

 

Zümrüt Köyü

Zümrüt Köyü

Zümrüt Köyü

Eko Turizm Merkezi tarafından Küre Dağları Milli Parkı içerisinde Azdavay ilçemize bağlı Zümrüt Köyünde köy evlerinin doğal görüntüsü bozulmadan restorasyonu yapılan ahşap evlerin konaklama ve yöresel yemeklerin yapıldığı ve misafirlerin ağırlandığı bir yerleşim yeri haline getirilmiştir. Burada at biniciliği, doğa turizmi, bisiklet gezisi, orman içi patika yollardan yürüyüş parkuru, doğal ortamda piknik ve mesire yerleri ile doğa turizminin vazgeçilmezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Daha fazla bilgi

 

Ilgarini Mağarası

İlgarini Mağarası

İlgarini mağarası Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyündedir.

Pınarbaşı ilçe merkezine 36 km uzaklıkta bulunan mağara, Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet göstermekte olan FAO’ya göre; dünyanın 4. büyük mağarasıdır.

Mağaraya ulaşım, Sümenler Köyü Sorkun Yaylasından itibaren, dik ve kayalık orman içi patika yoldan, 2 saatlik yürüyüşle mümkündür.

Kemerli bir girişe sahip olan mağaraya girildiğinde, iki kola ayrıldığı görülür. Girişte, Bizans Dönemi’ne ait olduğu sanılan bir köy harabesi mevcuttur. Su sarnıcı, fırın ve sarkıtlar bulunan sağ bölüme ‘Avizeli Salon’ denilir.

Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde; taşlarla örülü ve helezonî bir merdiven ile ağızdan itibaren 250 metre derinliğe kadar inilmekte ve M.Ö. 2000 yılına ait hayat izlerine rastlanmaktadır.

Dipteki düzlükte, şapel (ibadethane) kalıntısı ve 7 adet mezar mevcuttur. Sarkıt ve dikit hareketliliği sürdüğü için ‘canlı’ kabul edilen mağaranın, teçhizatsız ulaşılabilir uzunluğu 858 metredir. Valla Kanyonu ile Ilgarini Mağarası’nın çevresi, FAO tarafından örnek proje alanı seçilmiştir. Daha fazla bilgi

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Pınarbaşı ilçesi Zarı Çayı üzerinde yer alan kanyonda, suyun taştaki kireçleri aşındırması ile oluşan ve derin kazanları andıran çukurlar mevcuttur.

Meydandüzü tabir edilen havzadan başlayan kanyon, Ayı deresini geçerek Ilıca Şelalesinde sona erer.

Kanyon üzerinde,  Pınarbaşı Kaymakamlığı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürüyüş yolu yapılmıştır. Daha fazla bilgi

 

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu

Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı Köyü sınırlarında ve ilçe merkezine 26 km uzaklıkta bulunan Valla Kanyonu,Türkiye’nin en büyük kanyonudur.

İlçe merkezinden kanyona erişimde kullanılan yolun; Muratbaşı Valla Mahallesi’ne kadar olan bölümü asfaltdır, 1,5 km si ise orman-içi patika yoldur.

Devrekani Çayı ile Kanlı çayın birleştiği yerde başlayan ve Cide’ye doğru ilerleyen kanyonun uzunluğu 12 km olup yan duvarlarının yerden yüksekliği 800 ile 1.300 metre arasında değişmektedir.

Bünyesinde çok sayıda tehlikeli nokta bulunduran kanyonun, teçhizatsız ve kılavuzsuz geçilmesi imkansızdır. Daha fazla bilgi

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı ilçesi Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunan ılıca şelalesi ilçe merkezine 12 km uzaklıktadır.

Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yürüyerek yarım saat sürmektedir.

Su yaklaşık 10 metre yüksekten dökülmekte ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuştur.

Bu şelalenin en önemli özelliği de oluşan bu havuzun etrafının çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü ile çevrili olmasıdır.

Ilıca Şelalesinin üst kısmına gidildiğinde yıllardır akan su ile kayaların aşınması sonucu kayalarda oluşan çukurluklar  ayrı güzellik katmaktadır.

Ayrıca Ilıca köyü içersinde Bizanslılardan kalma bir hamam mevcuttur. Hamam yontma taştan yapılmış kubbe şeklinde 2 metre genişliğinde 3.5 metre uzunluğunda 1.80 metre yüksekliğindedir.

Hamamın yaz ve kış su ısısı 23 derecedir. Hamamın yan duvarlarında insanların yıkanmaları için sabunluklar ve oymalar mevcuttur. Daha fazla bilgi

 

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı

Küresel Çevre Fonu desteğiyle Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile Avrupa’da seçkin korunan alanları simgeleyen PAN Parks sertifikası olan Küre dağları milli parkı,batı karadeniz bölümünde küre dağları üzerinde,Kastamonu ve Bartın ili sınırları içindedir,toplam yüzölçümü 37.753 hektardır.Küre dağları milli parkının biyolojik çeşitliliğini korumak için oluşturulan tampon bölgenin yüz ölçümü ise 134,366 hektardır. Daha fazla bilgi

Turistik mekanlar hakkında daha fazla bilgi

Turistik mekanlar fotoğrafları

Turistik mekanlar videoları

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ